در این مقاله به یکی از مهم ترین راهکارهایی که برای رفع مشکل جای پارک رانندگان و همچنین جلوگیری از آلودگی هوا و ترافیک ایجاد شده است، یعنی پارکینگ هوشمند به اضافه ی کاربردهای آن، نکات و انواع آن می پردازیم.
فایل صوتی این متن
امروزه به دلیل افزایش تعداد خودروها در سطح شهر، پیدا کردن جای پارک به یکی از معضلات رانندگان تبدیل شده است. معضلی که موجب افزایش آلودگی هوا، ترافیک و هدر رفت وقت شهروندان میشود. راهکارهای مختلفی برای رفع این مشکل وجود دارد. یکی از ایده های نو در رابطه با این موضوع پارکینگ هوشمند خودرو یا پارکینگ اسمارت (Smart parking) نام دارد. چندین سال از اجرای این راهکار در کشورهای توسعه یافته میگذرد. البته شکل جدید آن به لطف پیشرفت در زمینه اینترنت اشیاء، تفاوت های زیادی با مدل قدیمی دارد.
سیستم پارک هوشمند به راننده برای یافتن جای پارک مناسب در کمترین زمان ممکن کمک میکند. همچنین با این کار فضا به شکل درست مدیریت شده و مساحت مورد نیاز برای پارک خودرو به حداقل میرسد. نتیجه این کار کاهش ترافیک، کاهش هزینه های مدیریتی و کاهش آلودگی هوا است.
پارک خودرو در سطح شهر به شکل سنتی معایب بسیاری دارد. سردرگمی رانندگان برای یافتن جای خالی، ترافیک زیاد، آلودگی هوا و امنیت پایین از جمله معایب این روش هستند. در نتیجه در شهرهای بزرگ یافتن یک جایگزین مناسب برای پارکینگهای سنتی ضرورت دارد. در پارکینگ اسمارت همان فضا با استفاده از تجهیزات نوین و بهروز بهینه میشود. در نتیجه فرد از هر نقطه شهر، نزدیکترین پارکینگ خالی را شناسایی کرده و بدون صرف وقت اضافه در مکان حاضر میشود.
بیشتر بخوانیم : کنترل هوشمند موتورخانه چیست؟
در رابطه با در رابطه با پارکینگهای هوشمند نکات زیر حائز اهمیت است:
از جمله تجهیزات به کار رفته در ساخت پارکینگ اسمارت میتوان به سنسور، گیتوی، پلتفرم مدیریت داده و اپلیکیشن مربوطه اشاره کرد. نصب سنسور در محل پارکینگ برای اطلاع مدیریت از خالی یا پر بودن محل پارک انجام میشود. این سنسورهای بیسیم در دو مدل، روی زمین، بالا یا کنار محل پارک قرار میگیرند.
سنسورهای اولتراسوند (Ultrasound)، وظیفه ارسال امواج در محدوده ۵۰-۲۵ کیلوهرتزی را بر عهده دارند. این سنسورها بیشتر برای پارکینگهای داخلی به کار گرفته میشوند. اما نوع مغناطیسی (Magnetic) در زمین کاشته و از طریق اجسام فلزی نزدیک خود متوجه وجود یا عدم وجود خودرو میشوند. دماهای بسیار بالا (۸۵+) یا بسیار پایین (۴۰-) مشکلی در عملکرد این سنسورها ایجاد نمیکند. هوشمندسازی پارکینگهای شهری معمولاً نیازمند سنسورهای مغناطیسی است.
در صورت استفاده از قفل هوشمند به جای سنسور از پارک شدن سایر خودروها در مکان رزرو شده نیز جلوگیری به عمل میآید. جمع آوری اطلاعات توسط سنسورها و ارسال آنها به پلتفرم مدیریت بر بستر اینترنت انجام میشود. به همین منظور گیتوی برای ایجاد پوشش شبکه در محل مورد استفاده قرار میگیرد. پلتفرم مدیریت به محض دریافت اطلاعات صحت آنها را ارزیابی و به درخواست کاربران (از طریق وب یا اپلیکیشن) پاسخ میدهند. دسترسی به اپلیکیشن یا برنامه در سطوح مختلف برای کاربران، پارکبانان و مدیران امکانپذیر است.
هوشمندسازی پارکینگ به دو شکل در دسترس قرار دارد. شکل قدیمی با تجهیزاتی همچون دوربین پلاک خوان و سیستم کنترل تردد انجام میشود. فرآیندی که بیشتر در پارکینگهای سازمانی و محیطهای بسته کاربرد دارد. اما امروزه و به واسطه اینترنت اشیا پارکینگ اسمارت معنای گستردهتر و جدیدتری پیدا کرده است. پارکینگ اسمارت امروزی به معنای استفاده از اپلیکیشن برای آگاهی از فضای خالی پارک در نزدیکی راننده است.
این کار نیازمند نصب سنسور (اولتراسونیک یا مغناطیسی) و سخت افزار در فضای پارکینیگی اطراف است. به این ترتیب وضعیت پارکینگ هر لحظه به پلتفرم مدیریت ارسال و در دسترس رانندگان قرار میگیرد. در شرایطی که دسترسی به فضای خالی برای پارک وجود نداشته باشد، ساخت پارکینگ مورد توجه قرار میگیرد؛ به عنوان مثال میتوان به پارکینگ برجی، چرخ فلکی (روتاری) جکی و پازلی اشاره کرد.
بیشتر بخوانیم : هوشمند سازی چه کاربرد هایی دارد؟
اتوماسیون پارکینگ به معنای استفاده از تجهیزات به روز برای خودکار و اتوماتیک کردن پارک خودرو است. این سامانه هوشمند متشکل از بخش نرمافزاری و سیستم شناسایی میباشد. شناسایی در روش هوشمند با استفاده از تگهای متصل به شیشه خودروها انجام میشود. آنتن های موجود در پارکینگ تگها را به محض ورود یا خروج شناسایی و ثبت میکنند. اما در روش کارتی فرد برای ورود به پارکینگ یا خروج از آن از گیتهای کارتخوان برای ثبت اطلاعات خود استفاده میکند. جلوگیری از ورود افراد غیرمجاز، تعیین خودکار هزینه، امکان گزارش گیری از ورود و خروج خودروها از مزایای اتوماسیون پارکینگ اسمارت است.
برای تماشای ویدئوی زیر فیلتر شکن خود را روشن کنید.
امروزه به دلیل افزایش جمعیت در شهرهای بزرگ و به طبع آن رشد چند برابری خودرو در سطح شهر پارکینگ اسمارت شهری به یکی از نیازهای اصلی تبدیل شده است. فضای پارکی به شکل سنتی پاسخگوی نیاز حجم زیادی از خودروها نیست و موجب ترافیک، اتلاف وقت، آلودگی هوا، افزایش مصرف سوخت و سردرگمی شهروندان میشود. مزایای پارکینگ اسمارت تنها مربوط به شهروندان نیست. بلکه مدیران نیز از مزایای آن بهرمند میشوند. کاهش حضور نیروی انسانی برای مدیریت فضای پارک سود زیادی متوجه مدیران می کند. همچنین به واسطه استقبال شهروندان درآمد بیشتری از ناحیه فروش حق پارک عاید مدیران شهری میشود.
راهکارهای مختلفی برای رفع ترافیک شهری و آلودگی روزافزون هوا ارائه شده است. از جمله بهترین و مناسبترین راهکارها میتوان به پارکینگ هوشمند خودرو اشاره کرد. مزایای فراوان موجب گسترش روزافزون این فضاها در سراسر جهان شده است. کاهش مصرف انرژی، کاهش آلودگی هوا، ترافیک و صرف وقت کمتر در خیابان از مزایای این روش است.
بیشتر بخوانیم : مزایای خانه هوشمند چیست؟